شهرستان خفر شهرستانی است در مرکز استان فارس به مرکزیت شهر باب انار. این شهرستان در سال 1398 تاسیس شد. این شهرستان دارای 1811 کیلومتر مربع مساحت و جمعیتی برابر با ۴۲٬۲۶۳ نفر (1395) است. خفر دارای آب و هوای چهار فصل است به گونه ای که درختانی همچون انار، کلیه مرکبات، بادام، گردو، هلو، زردآلو،انجیر، سیب،ازگیل، و زیتون در این منطقه رشد می کنند. این منطقه دارای آب و هوای خشک و نیمه خشک می باشد.
آبشار مروارید خفر
آبشار مروارید خفر در استان فارس واقع است. شایان ذکر است این آبشار با آبشار خفر شهرستان سمیرم متفاوت است. آبشار شهرستان خفر به عنوان يكي از جاذبههاي مهم گردشگري شهرستان جهرم در شهر خفر واقع شده است. درفصل زمستان آبی گرم به همراه بخار ازچشمه می جوشد که باعث هرچه زیباترشدن این آبشارطبیعی میشود، آب این چشمه شیرین وقابل شرب می باشد، در این آب ماهی و خرچنگ مشاهده میشود، وخزه ها به آب جلوه ی خاصی بخشیده اند. هنگام عبور ازکوچه باغ ها برای رسیدن به این مکان زیبا تنوعی از درختان سردسیری و گرمسیری همچون سیب، انار، گردو، ازگیل، نخل و … مشاهده می شود که جلویی زیبا از عظمت خداوند یکتاست. گفتنی است سالیان دور مردم از آب این چشمه به منظور کشت گندم، جو و دیگر محصولات کشاورزی استفاده می کرده اند و حتی در آن نزدیکی آسیابی بوده که گندم را تبدیل به آرد می کرده اند، بقایای این آسیاب هنور قابل مشاهده است.
روستای خفر
برای دسترسی به این روستای دیدنی از مسیر اصفهان به سمت شهررضا، سپس سمیرم و پس از عبور از حنا به روستای خفر خواهید رسید. طول مسیر حدود 700 کیلومتر می باشد. محل اقامت و امکانات رفاهی: هتل یا مهمانسرا جهت اقامت بازدیدکنندگان درروستا موجود نبوده و افراد می توانند از منازل محلی که جهت اقامت آماده هستند، استفاده کنند.
آبشار باب انار
باب انار شهری است در جنوب استان فارس که مرکز بخش خفر است که دارای باغهای بسیار مرکبات و خرما میباشد.گل نرگس از محصولات مهم باب انار است. همچنین یکی از قدیمی ترین نقاط شهرستان خفر میباشد و حدود ۲۵۰۰ نفر جمعیت دارد. وجود آبشار زیبای آن که در تمامی ایام سال هزاران نفر را به سوی خود جذب می نماید. شهرهای نزدیک آن جهرم, شهر تاریخی شیراز, رودخور است. تاریخ تاسیس شهر به سال ۱۳۷۵ بر می گردد. باب انار ۱۲۸۹ متر، از سطح دریا ارتفاع دارد.
ارامگاه جاماسب
جاماسب یکی از دامادهای زرتشت پیامبر ایرانیان میباشد. از آن جمله میگویند که خداوند به جاماسب گفت: که در روزی معین عمرت بهپایان میرسد و جاماسب در روز موعود به این منطقه وارد شده و در همانجا جان به جان آفرین تسلیم کرد و اهالی گاره برایش مقبرهای ساختند. بنا بر نوشتههای منابع جاماسب از پیشگویان بود و مرگ خویش را پیشبینی کرده بود که در تاریخی معین بر اثر نیش عقرب وفات خواهد یافت؛ بنابراین در آن ساعت موعود برهنه سوار بر اسبی عریان گردید و به میان رودخانه قره قاج رفت. اما بر اثر نیش عقرب جان به جان آفرین تسلیم کرد. ظاهراً عقرب به خاربنی چسبیده و برآب سوار بود که به دم اسب رسید و مأموریت خویش را انجام داد. البته جدا از افسانههای قدیمی در مورد داستان جاماسب باید به این موضوع اشاره نمود که بر اساس نظریه استاد مرتضی رضوی، جاماسب بنیانگذار دین ایرانی بوده و زردشت پیامبر اصلاح گر همان دین است و زرتشت آمده بود دین جاماسب را از تحریفات میترائیزم اصلاح کند. آیا استاد پس از شاگرد آمده؟ در مواردی میان جاماسب حکیم که شاگرد و داماد زردشت است با جاماسب بنیانگذار دین ایران اشتباه نشود و جاماسب حدود ۱۰۰۰ سال پیش از زردشت آمدهاست. برخی از محققین که زردشت را شخصیت حدود ۳۷۰۰ سال میدانند، او را با جاماسب اشتباه میکنند. زیرا مشاهده میکنند که دین اهورائی با همه نظام و سازمان فرشتگانش و با اصول اولیه اش، ریشه در حوالی ۳۷۰۰ سال پیش دارد. عدهای دیگر او را شخصیت ۲۶۰۰ سال پیش میدانند که البته واقعیت تاریخ و ادلّه تاریخی همین است. وجود شخصیتی به نام جاماسب و محل بعثت او و کتاب او که بر ۱۰۰۰ تکه کوچک از چرم گاو نوشته شده بود حاکی از این است که جاماسب پیامبری دارای کتاب بوده که اوستا نام داشته و زرتشت پیامبر اصلاح گر همان دین یکتاپرستی بوده و محققین مسلمان و احادیث ائمه نیز بر این امر دلالت دارد.
موقعیت جغرافیایی آرامگاه
این اثر باستانی با ارزش در شهرستان جهرم و در مسیر جاده شیراز به جهرم در سمت راست جاده و نرسیده به شهر باب انار قرار گرفتهاست که پس از ورود به جاده فرعی به روستای کراده منتهی میشود و پس از آن در شرق کراده روستای گاره واقع شده که آرامگاه جاماسب حکیم در بیرون این روستا قرار دارد. فاصله روستای کراده تا روستای گاره دو کیلومتر است که از میان کوچه باغهای سرسبز راهی باریک و خاکی ناهموار را بهطرف آرامگاه طی میکند. نام اصلی این روستا گاره یا کاره میباشد که اهالی منطقه بهآن جومه بزرگی میگویند که مخفف جاماسب بزرگ است. اهالی منطقه جاماسب را به کسر «س» تلفظ میکنند. پیرمردان و پیرزنان این منطقه جاماسب را خانباز هم میخوانند و درباره جاماسب یا خانبازخان داستانها و اشعار بسیاری در منطقه استان فارس گفته شدهاست. حال باید تحقیق شود که آیا این آرامگاه جاماسب همان داماد زرتشت است؟ یا اینکه جاماسب دیگری است؟ این بنای باستانی در بیرون و در جنوب شرقی روستای گاره بر فراز تپهای قرار گرفتهاست که مشرف بر شهر خفر و باغها و روستاهای اطراف است.
ساختمان آرامگاه
ساختمان آرامگاه بهصورت مکعب شکل است که بر روی تپهای کوتاه احداث گردیده و از سنگهای تراش خورده بدون ملات ساخته شدهاست. آرامگاه تشابه فراوانی با کعبه زرتشت در نقش رستم دارد. بهعلت تراش خوردن سنگهای آرامگاه میتوان آن را به دوران هخامنشی و دورانی که شهر خفر دارای اهمیت بوده نسبت داد.
بقعه شیخ خلیفه
بقعه شیخ خلیفه (زینالدین علی خلیفه) مربوط به سده ۷ ه.ق است و در شهرستان جهرم، بخش خفر، روستای جزه واقع شده و این اثر در تاریخ ۱۰ دی ۱۳۸۱ با شماره ثبت ۶۷۸۳ بهعنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
این آرامگاه مزین به کاشیهای معرفی است که قسمتی از کاشیهای محراب آن در سال ۱۳۱۶ خورشیدی از طرف اداره سابق فرهنگ شهرستان جهرم اقدام به انتقال آن به موزه پارس در شیراز گردیده که اکنون در این موزه قرار دارد. در این آرامگاه تعداد ۶ گور وجود دارد که احتمالاً از دانشمندان و برجستگان خفر بودهاند. هنوز مقرنسهای قسمتی از تاقها سالم باقی ماندهاست.