شهرستان رستم ممسنی یکی از شهرستان های تازه بنیاد استان فارس می باشد که در سمت شمال غربی این استان واقع شده است. مرکز این شهرستان شهر مصیری می باشد. این شهرستان قلمرو طایفه بزرگ رستم و طوایف بویر احمدی است و دارای دو بخش مرکزی و سورنا می باشد که پیش تر بخشی از شهرستان کازرون بوده است. این منطقه از لحاظ آب و هوایی دارای دو نوع آب و هوای سرد و معتدل است. دارای دو جلگه بزرگ رستم1 و رستم2 است که دارای زمین های بسیار حاصلخیز می باشد. این شهرستان از شمال به استان کهگیلویه و بویر احمد، از جنوب به بوشهر، از شرق به شهرستان شیراز و از غرب نیز به استان کهگیلویه و بویر احمد منتهی می شود.
نقش برجسته کورانگون
نقش برجسته کورانگون نمایش نیایش آب و نیایش مذهبی در ایران است و در حدود یک کیلومتری کاخ جنجان و شهر باستانی لیدوما و در دل صخره بزرگی قرار دارد. در این نقش برجسته یکی از پادشاهان ایلامی بر تختی که ماری بر آن چنبره زده و نیایش کنندگانی در اطراف آن وجود دارند و ماهیهایی که در آب در حال شنا کردن هستند دیده میشود. سنگ نگاره کورانگون کهنترین نقش برجسته جهان با دیرینگی بیش از ۳۰۰۰ سال پیش از میلاد مسیح، پیش از ورود آریاییان به ایران است که در شهرستان رستم، منگودرز، شمال استان فارس، در ارتفاع ۱۰۰ متری واقع شدهاست. این نقش برجسته در نزدیکی روستای سهتلان، دهستان منگودرز، شهرستان رستم در نزدیکی شهر مصیری و نورآباد ممسنی قرار دارد.
داو دختر یا دی دور مادر دختر
این اثر در خور توجه بر خلاف مقابر هخامنشی در تخت جمشید و نقش رستم که همگی از یک طبقه ساخته شده اند، داو دختر از دو طبقه عالی ساخته شده است. با توجه به اینکه جلوی دخمه های تخت جمشید و نقش رستم به صورت چلیپا حجاری گردیده و ستون های جلوی آنها به صورت خاص خود تعبیه شده اند. این نوع اعمال جاری در ساخت گوردخمه داو دختر به کار نرفته است و معماری آن تلفیقی از معماری یونان و ایران می باشد. در داخل گور دخمه داو دختر از تابوت سنگی همانند تابوت های سنگی گور دخمه های هخامنشی در تخت جمشید و نقش رستم دیده نمیشود و در این گور دخمه تابلو های چوبی استفاده می شده است. اثر داو دختر مربوط به سنوات 550 تا 650 پیش از میلاد بوده و به فاصله 35 کیلو متری شمال غربی شهر مصیری نزدیک به روستای مراسخون علیا واقع شده است.
رودخانه فهلیان
فهلیان نام رودخانه ای خروشان و دائمی است که ازکوههای شهرستان سپیدان فارس و مناطق دشمن زیاری و جاوید ممسنی سر چشمه میگیرد و با عبور از این مناطق و رد شدن از زیر پل فهلیان در کنار روستایی بههمین نام در شهرستان ممسنی، مرزمشترک شهرستان های رستم و ممسنی را تشکیل می دهد. رودخانه ای که یکی از پتانسیل های مهم ممسنی و رستم است و آب کشاورزی بسیاری از زمین های حاصل خیزشهرستان های ممسنی و رستم در دو سوی خود را تامین می کند. این رودخانه حیاتی ترین نقش را در زندگی کشاورزان مصیری ،آب پخشان ،دشت رزم ،فهلیان ،جنجان ،مورکی و کارخانه قند دارد. آب زیادی از این رودخانه در تمامی فصول سال از ممسنی و رستم خارج شده و پس ازپیوستن به رودخانه تنگ شیب رستم، به اسم" رودخانه زهره " به خلیج فارس می ریزد. مسير اين رودخانه،يکى از جالبترين جلوههاى طبيعى استان فارس را که تجربه ديدار آن فراموش نشدنى است،به نمايش مىگذارد.
چشمه انجیری
چشمه سارهای مراسخون این مکان تفرجگاهی دارای چشمه سارهای جوشنده و محل خوبی برای استراحت و تفریح گردشگران و مسافران میباشد. چشمانداز این منطقه رودخانه کوه و آثار تاریخی میباشد. این محل تفرجگاهی به فاصله ۴۰ کیلومتری شمال غربی شهر مصیری نزدیک به روستای مراسخون سفلی قرار دارد.
سراب سیاه منصورآباد
این جاذبه طبیعی در حدود ۲۸ کیلومتری شمال غربی مصیری و در کنار روستای سراب سیاه منصورآباد رستم واقع شدهاست چشمانداز این مکان تفرجگاهی چشمه سارهای جوشنده قابل قایقرانی و سرگرمی آن شنا و ماهیگیری و زیارت امامزاده سید نورالدین و دیدار آثار تاریخی میباشد.
پتکون زیردو
جاذبه پتکون در ۱۵ کیلومتری جنوب غربی شهر مصیری و در شرق روستای برافتاب و شمال روستای زیردو قرار دارد چشمانداز این مکان چشمه سارهای جوشنده، کوه، صحرای سرسبز، و آثار تاریخی میباشد.
دلی زوال و دشتک
این دو نقطه از شهرستان رستم دارای جاذبه گردشگری و تفرجگاهی میباشد و در ۵ کیلومتری شمال بابامیدان واقع است. مردم دشتک ودلی زوال تابستان خود را درمناطق بویراحمد سرگچینه وتنگاری به سرمی برند. دلی زوال خود شامل چندین روستای؛ سرسیل زوال، لیروی، زوال خدابخشی ودره موردی است که مردم این چند روستا باهم پیوند فامیلی دارند.
سرچشمه گجستان
این جاذبه طبیعی در حدود ۵۰ کیلومتری شمال غربی شهر مصیری قرار دارد. دارای چشمه سارها و جنگلهای طبیعی و آثار تاریخی چشمانداز این نقطه پر مصفا میباشد.
آبشار پای تف
یکی از جاذبههای طبیعی شهرستان رستم بهشمار میرود و در حدود ۴۵ کیلومتری شمال غربی شهر مصیری نزدیک به روستای سالاریروستای برافتاب واقع شدهاست. جنگل، کوه، باغات انار و خانههای مسکونی سنتی منظرگاه این نقطه پر مصفا میباشد.
لیدوما
لیدوما یک محوطه باستانی است که در شهرستان ممسنی در استان فارس قرار دارد. لیدوما همچنین نام یکی از شهرهایی است که در نوشتههای هخامنشی از آن نام برده شدهاست و در راه شاهی بین تخت جمشید و شوش قرار داشتهاست. در گلنوشتههای تخت جمشید از ۲۶ شهر میان تخت جمشید تا شوش نام برده شدهاست .این اثر تاریخی احتمالاً مربوط به ۵۵۰ سال پیش از میلاد است. مساحت این محوطه باستانی در حدود یکهزار متر در۵۰۰ متر مربع است که در بیشتر نقاط آن آثار باستانی یافت میشود و حتی شواهد به دست آمده در آن نشان از وجود تمدن تا پنج هزار سال پیش را نیز دارد. همچنین در غرب کاخ لیدوما و در ۳۵۰ متری آن تپهای باستانی واقع شده که بر روی آن کتیبهای سنگی وجود دارد .بر اساس کاوشهای باستانشناسی که در سال ۱۳۸۵ توسط یک گروه باستان شناسی به سرپرستی علیرضا عسگری از ایران و پروفسور دانیل پاتس از دانشگاه سیدنی انجام شد محل شهر لیدوما در منطقه فهلیان فارس در شهرستان نورآباد ممسنی در مجاورت روستای سروان (سورون)، در زیر تپهای که در گفتار محلی از آن به قلعه کلی و در زمین خانواده میرزایی یاد میکنند، کشف شد .این بنا از نظر ابعاد ساختمانی چهارمین بنای بزرگ هخامنشی پس از بناهای شوش، پاسارگاد و تخت جمشید (پارسه) است. این شهر که در کتیبههای تخت جمشید (پارسه) با عنوان لیدوما از آن نام برده شده یکی از بناهای مهم حکومتی زمان هخامنشیان بهشمار میرود.در لیدوما بقایای یک کاخ کوچک هخامنشی یافت شده که کاخ سروان( سورون ) نام گرفتهاست.