شهرستان زرین دشت یکی از شهرستان های استان فارس ایران است. مرکز این شهرستان، شهر حاجی آباد است. آب و هوای این شهرستان گرم و خشک است، ولی با وجود سد های آبی و دریاچه ها و برکه ها به طبیعت آن افزوده است. دین مردم، اسلام و مذهبشان شیعه دوازده امامی است. زبان آن ها فارسی است. مردم چند روستای زرین دشت از جمله درواتل ریگی و گلوگاه به زبان ترکی قشقایی و نیمی از مردم شهر دبیران به زبان عربی سخن می گویند.
چشمه دریابک
در مسیر جاده فیروزکوه، پس از رسیدن به جاده فرضی زرین دشت و بعد از طی مسیری حدودا پس از طی 20 کیلومتر به سنت روستای آتشان می رود، چشمه ای واقع شده که از دل کوه در قسمت دامنه آن و باغهای اطراف به حوضچه ای سرازیر میشود و آب آن بسیار سرد و زلال و گوارا است و بعد از طی مسیر به باغهای اطراف سرازیر می شود و دارای نیستانی زیبا است. درختان کهن کنار چشمه نیز در تابستان مامن مردمی هستند که برای فرار از گرما به کنار این چشمه پناه آوردند.
چشمه آب معدنی خمده
چشمه آب معدنی خمده یکی از دیدنی ترین نقاط این روستا به حساب می آید. این چشمه استخری طبیعی دارد. آبی که از دل کوه بیرون می آید در این استخر که دورش را سنگ چین کرده اند، جمع شده و قابل استفاده می شود. البته با کشیدن دیواری دور تا دور آن، هم خانم ها و هم آقایون می توانند در ساعات مختلف از آب چشمه استفاده کنند.برای رسیدن به این چشمه پس از دیدن تابلوی زرین دشت در 10 کیلومتری فیروزکوه، از این مسیر به اندازه 10 کیلومتر به سمت جنوب حرکت کنید تا به یک فرعی خاکی برسید که تابلوی قدیمی «روستای خمده» کنارش نصب شده است. پس از طی مسافت 5 کیلومتر از جاده خاکی و عبور از پلی که از روی رودخانه رد می شود، به چشمه آب معدنی خمده می رسید که از اینجا تا خود روستا کمتر از 1 کیلومتر فاصله است. این نقطه زیبای تفرجگاهی به عنوان دومین نقطه گردشگری شهرستان فیروزکوه پس از منطقه توریستی تاریخی تنگه واشی مطرح است که در فاصله 30 کیلومتری آن واقع است و به خصوص در فصل تابستان و ایام گرم سال پذیرای هزاران گردشگر است.
چنانچه در فصل بهار مسافر زرین دشت باشید، علاوه بر استفاده کردن از هوای پاک و تازه این دشت و قدم زدن در کوچه های سبز زیبای آن می توانید از خوردن میوه های تازه و خوش رنگ باغات اطراف نیز لذت ببرید و موجب گردش چرخه اقتصادی مردم این منطقه نیز بشوید.
بقاع متبرکه امام زاده شاه فرج الله(ع) وشاه حبیب الله(ع)
از بقاع متبرکه شهر حاجی آباد امامزاده شاه فرج ا...(ع) و شاه حبیب ا...(ع) است که از نوادگان امام موسی کاظم (ع) می باشند .براساس نوشته سنگ آرامگاهشان تاریخ وفاتشان به سال 620 و 630 هجری قمری بوده است.
قلعه مزایجان
در کنار روستای مزایجان و در جنوب حاجی آباد بر فراز کوهی کم ارتفاع آثار بنایی دیده می شود که جز حصار و آثار سنگ چین دیوار چیزی از آن باقی نمانده و به قلعه مزایجان ،دژ خدا آفرین و دژ تسخیر ناپذیر شهرت یافته است.
برکه سفید
در مناطق جنوبی و گرمسیر ی جهت نگهداری آب، انبارهایی ساخته شده یکی از آب انبارهای بزرگ که به دلیل گنجایش 4 میلیون لیتر آب برکه نام گرفته که آب انبار برکه سفید مزایجان می باشد. که بانی آن شخصی به نام آقا محمد و معمارش استاد حسن شیرازی است. این آب انباربه سال 1265 هجری قمری بنا شده است. مزایجان دارای تاریخی کهن و اماكن تاريخی و تفريحی فراوان است كه می تواند در جذب گردشگر بسيار با اهميت باشد. یکی از مناطق گردشگری آن برکه سفید است. در مناطق جنوبی و گرمسیری جهت نگهداری آب، انبارهایی ساخته می شده است که هم اکنون بسیاری از این آثار کاربری خود را از دست داده اند اما به جاذبه گردشگری منطقه تبدیل شده اند. بركه سفيد به عنوان يكي از بزرگ ترين آب انبارهاي ايران مي تواند ميزبان خوبي براي مسافران باشد.
میل نقاره خانه
در نزدیکی غرب شهر حاجی آباد در منطقه ای به نام چاه سبز آثار و بقای یک چهار طاقی دیده می شود که تنها یک ستون از آن پا برجاست. و به میل نقاره خانه مشهور است.