شهرستان کوار به مرکزیت شهر کوار با مساحت ۱٬۶۵۰ کیلومتر مربع در مرکز استان فارس قرار دارد. جمعیت این شهرستان طبق آخرین سرشماری 1395 خورشیدی برابر با ۸۳٬۸۸۳ تن می باشد شهرستان کوار شامل دو بخش مرکزی و طسوج می باشد.
کاروانسرای آبگرم کوار
کاروانسرای آبگرم کوار در در شمال شرقی روستای آبگرم کوار و در دامنه های مشرف به دشت کوار قرار دارد. این کاروانسرا بازمانده از عصر صفوی است. پلان آن به شکل مربع است و ورودی آن از طرف جنوب غربی کاروانسرا می باشد. این ورودی کاملا تخریب شده است. در ضلع شرقی آن تنها دو اتاق با طاق های ضربی وجود دارد و آثار هفت اتاق تخریب شده دیگر نیز به چشم می خورد. آجرهایی در بدنه این کاروانسرا دیده می شود که طریقه چیدن آن به صورت راسته خفته می باشد. در ضلع غربی بنا 9 اتاق با طاق ضربی وجود دارد که بسیار آسیب دیده اند. کلیه اتاق ها به یکدیگر راه دارند. بدنه این بنا با گچ اندود شده است. افراد محلی در حیاط این بنا مدتها به کشاورزی مشغول بوده اند و آسیب های بسیاری به آن وارد کرده اند. این اثر در تاریخ ۱۲ بهمن ۱۳۸۱ با شماره ثبت ۷۱۵۹ بهعنوان یکی ازآثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
قلعه قلات
قصر قباد (قلعه قلات)، ظاهراً در زمان ساسانیان، مربوط به حاکمی به اسم قباد بوده و در بالای کوه بلند و صعب العبوری در بخش کوار، کیلومتر ۴۰ جاده شیراز به جهرم و نرسیده به اکبرآباد، واقع شده است.
پل دوره ساسانی کوار
این پل، در یک کیلومتری کوار و در مسیر قدیمی شیراز- فیروزآباد، که به کناره خلیج فارس منتهی میشد، روی رودخانه ” قره آقاج ” بنا شده و ظاهراً بنای اولیه آن به دوره ساسانی تعلق دارد، که در دوره های بعد به ویژه دوره صفویه و قاجاریه بازسازی، شده است. بر روی رودخانه کوار (قره آغاج)، در دوره ساسانیان، پلی زده شده است؛ که شماره ی ثبت تاریخی آن در آثار ملی ایران ۹۴۷ است. پایه های این پل، در دوره ساسانی ساخته شده و در دوره اسلامی، بازسازی شده است.
باغ آرین کوار
این باغ، در جنوب دهستان فرمشکان و کنار روستای خرمایی کوار، واقع شده است و توسط شادروان جلال آرین، یکی از مالکان فرمشکان، ساخته شده است. باغ آرین، در مجموع ۱۱۰ هکتار بوده و دارای خیابان کشی، جدول بندی و درختان سایه گسترچنر، بید، کاج و سرو، زیبایی آن را دو صد چندان کرده، به گونه ای هوای محوطه باغ را لطیف کرده، گویی که شمال ایران در اینجا تکرار شده است. طراحی این باغ، به صورت زیبا و بر اساس اصول باغبانی بوده است! و در زمان اجرا، دانشجویان زیادی از سراسر ایران از سبک طراحی آن بازدید علمی، کرده اند.
برکه شاه غیب
برکه محوطه تاریخی شاه غیب، در دهستان فرمشکان و جنوب روستای خرمایی کوار، واقع شده است. در محوطه برکه شاه غیب، یک امامزاده، به نام شاه غیب، با بنای جدید، قرار دارد؛ که نامگذاری منطقه نیز به دلیل وجود همین امامزاده، است. ساخت ساختمان این امامزاده، با مصالح جدید آجر، با ملات سیمان میباشد. وجود چشمه های خودجوش از داخل زمین، اهمیت منطقه را دو برابر کرده است. وجود چمن زار زیبا، درختان مورد و همچنین چشمه هایی با آب گوارا، منطقه را به یک تفرجگاه، تبدیل کرده و بیشتر مردم کوار، برای تفریح به این مکان می روند. این برکه در ۲۰ کیلومتری کوار جای گرفته است.
قدمگاه خضرنبی کوار
در دامنه کوههای اکبرآباد محلی وجود دارد که از قدیم الایام مورد توجه مردم منطقه بوده و به قدمگاه حضرت خضرنبی (ع) مشهور است.
بقعه شاهزاده ابوالقاسم در روستای ولیعصر(عج)
به فاصله حدود ۵۰۰ متری روستای ولیعصر(عج)، که سابقاً مشهور به قلعه فرنگی بوده است، جاده ی آسفالته بقعهی امامزاده شاهزاده ابوالقاسم، از جاده شیراز- کوار، جدا میشود و با طی حدود ۱۳۰۰ متر به آن مکان مقدس میرسد.
بقعه ی سید احمد در روستای فتح آباد
در غرب روستای فتح آباد و با فاصله ی حدود ۱۵۰ متری ساختمانهای این روستا، در ارتفاع ۱۳۸۱ متری از سطح دریا، این امامزاده، قرار دارد. حضرت سید احمد، بر اساس کتیبه ای که در کنار در ورودی بقعه، روی کاشی نوشته شده، فرزند امام موسی کاظم(ع)، میباشد.
بقعه ی شاه غیب ده شیب
در ارتفاع ۱۵۰۷ متری از سطح دریا و به فاصله یک کیلومتری روستای ده شیب، بقعهی این زیارتگاه، در محوطه پنج هزارمتری، واقع است. ساختمان بقعهی این امامزاده، هشت ضلعی است و یک راهرو دارد. ضریح فلزی ساده کوچکی در بقعه واقع است و گنبد هم ندارد.
بقعه ی امامزاده سید محمد ده شیب
این زیارتگاه، به فاصله ۲۰۰ متری جاده آسفالته، در میان کشتزارها و باغ های ده شیب، و در ارتفاع ۱۴۶۹ متری از سطح دریا، واقع شده است .دو جوی آب روان، به فاصله پنج شش متری بقعه می گذرد و چند درخت در اطراف آن، وجود دارد که یک درخت سرو، و یک چنار دویست ساله، در میان آن ها، مشاهده میشود.
بقعه ی شاه ولید دشتک
در روستای دشتک، در ارتفاع ۱۴۵۴ متری از سطح دریا، ساختمان نوساز این بقعه، در اندازه ۵/۵ ×۵/۳ متر واقع است و ضریح کوچک فلزی در وسط حرم، قرار دادهاند. در محوطه هزار متری بقعه، آب روان جوی و چندین درخت، قرار دارد.
بقعه ی شاه ابوالخیر (اسحاق)
حدود ۵/۲ کیلومتری قهوه خانه شاه بهرامی و در غرب آن، در شیب لب رودخانه، در ارتفاع ۱۴۳۷ متری از سطح دریا و حدود شش متر بالاتر از سطح رودخانه، ساختمان جدیدی در سال ۱۳۸۲ برای این امامزاده، به صورت اتاقی در اندازه ۶×۴ متر ساختند؛ که در آن نه قبری قرار دارد و نه ضریحی در اطراف بقعه، چند سنگ قبر از دوره ی معاصر و نیز قبرستانی در بالا از همان دوره، وجود دارد.
بقعه ی شاه ولید دشتک کوار
این بقعه در روستای دشتک، در ارتفاع ۱۴۵۴ متری از سطح دریا ساختمان نوساز این بقعه در اندازه ۵/۵ ×۵/۳ متر قرار داردو ضریح کوچک فلزی در وسط حرم قرار داده اند. در محوطه هزار متری بقعه، آب روان جوی و چندین درخت قرار دارد.
بقعه ی امام ضامن روستای بورکی
بقعه این امامزاده، در ارتفاع ۱۴۹۴ متری از سطح دریا و در تنگی بین دو کوه و حدود یک کیلومتری شمال روستای بورکی واقع شده است.