نخستین همایش سراسری دولت قرآن (ویژه قرآن و حافظ) در شامگاه چهارشنبه 22 آبان ماه در تالار مرکز اسناد و کتابخانه ملی فارس شروع به کار کرد.درآئین افتتاحیه این همایش جمع کثیری از مدیران فرهنگی استان، فرهیختگان، ادیبان و دوستداران قرآن و حافظ حضور داشتند.
در ابتدا دکتر طبیعی؛ مدیر بنیاد فارس شناسی و دبیر همایش گزارشی از چگونگی شکلگیری طرح دولت قرآن و اهداف آن بیان کرد.منصور طبیعی گفت: هدف اصلی این طرح محوریت قرار دادن قرآن کریم در همهی فعالیتهای اجتماعی و فرهنگی استان بویژه شیراز به عنوان سومین حرم اهل بیت(ع)است. او عنوان کرد که امسال این طرح در حوزه ادبیات، به قرآن و حافظ میپردازد زیرا حافظ شاعری است که بیش از همه از قرآن بهره برده است و مانایی اثر او نیز گواه بر همین است. دبیر همایش گفت: تلاش خواهیم کرد که این همایش نقطه آغاز یک جریان فرهنگی و بازگشت به مطالعات قرآنی در همه حوزهها و بویژه ادبیات باشد.
سید احمد احمدی زاده معاون سیاسی امنیتی استانداری فارس با اشاره به پیشینه مذهبی، اخلاقی، اجتماعی و تلاش های مردم این استان در زمینه های اقتصادی و کشاورزی گفت: مردمان فارس اهل ایمانند و می توان گفت استان فارس مجالی برای ظهور توسعه ایمان مدار است.به گفته سید احمد احمدی زاده، همایش دولت قرآن فرصتی برای اندیشیدن به این موضوع است که چگونه میتوان قرآن را زیر بنای دولتی توسعه محور قرار داد. وی با بیان اینکه شیراز دو شاعر بزرگ را در خود جای داده که یکی حافظ قرآن پژوه دیگری سعدی دلبسته به اخلاق نبوی است،ابراز داشت:حافظ پیوندی عمیق با قرآن داشته و دل در گروه رهایی دارد، او شاعری گوشه نشین نبود بلکه شاعری اهل دل بود که در مقابل دنیا زدگان،زبانی برنده داشت و آرزوی ظهور دلیر مردان را به دوش می کشید.
آیت الله دژکام نماینده ولی فقیه در استان فارس و امام جمعه شیراز برگزاری این همایش را فرصتی خوب و مبارک برای تمام دلبستگان به فرهنگ قرآنی و اسلامی و علاقمندان به ادب فاخر ایرانی توصیف کرد و گفت: معمولا ما آن چیزی که درباره بزرگان خود انجام می دهیم بیشتر خوانش دیگران از بزرگی آنان است.حافظ بزرگ استو در دل مردم هم بزرگ است، اما وقتی در همایش ها می اییم بیشتر می خواهیم ببینیم حافظ از نظر دیگران هم بزرگ است که ما در این زمینه بحثی نداریم اما اینکه در دل خودمان بزرگ است،مهم است.آیت الله لطف الله دژکام با بیان این که حافظ مردی با عظمت و بزرگ است که در قلب مردم ایران به عنوان افراد مسلمان ارادتمند به اهل بیت(ع) حضور دارد،گفت: شخصا مخالفتی با تفریح و شادی مردم ندارم اما فکر می کنم شان و جایگاه حافظ خیلی بالاتر از این باشد که بالای قیر حضرت خواجه جایگاه تفریح باشد.
اسماعیل منصوری لاریجانی نیز این مراسم به بررسی «جایگاه عشق در نگاه حافظ» پرداخت. این محقق و حافظ پژوه با بیان اینکه «عشق» را می توان مهمترین و تنها ترین کلید واژه در دیوان حافظ دانست، به طرح این پرسش پرداخت که اساسا عشق چیست و در دیوان و اندیشه حافظ چه جایگاهی دارد. وی با اشاره به اینکه عشق می تواند ذوق شاعرانه حافظ یا حقیقتی در منظومه فکری او باشد،ابراز داشت: پاسخ به اینکه عشق در منظر حافظ چیست و چه جایگاهی دارد، می تواند پاسخ بسیاری از سوالات درباره او را مشخص کند. به گفته این حافظ پژوه، در هر جای دیوان خواجه، عشق می تواند معنایی داشته باشد، بطوری که در جایی به معنای تجلی حسن و زیبایی، در جایی وجه تمایز بین فرشته و انسان، و در جای دیگری می تواند زکات حسن تعبیر و تعریف شود.