بوانات یا سوریان شهری در بخش مرکزی شهرستان بوانات استان فارس ایران است. مردم این شهر به زبان فارسی سخن میگویند و از دیدگاه دستهبندی قومی، فارس هستند.
میرزا محمد باقر بواناتی
معروف به ابراهیم جان معطر از یاران سید جمال الدین اسد آبادی ونویسنده منظومه شمیسه لندنیه وسدیره ناسوتیه است. تاریخ تولد وی مشخص نیست، اما احتمال می رود که میان سال های ۱۲۳۰ تا ۱۲۳۵به دنیا آمده باشد. میرزا محمد باقر، فرزند صابر شیدانی، از مردم بوانات فارس و از خانواده ای دهقان بود. مدتی به میرزا محمد باقر خدائی، میرزا محمد باقر کفری و ابراهیم جان معطّر شهرت داشت و در لندن خود را محمد باقر ایرانی می خواند. او در ادب فارسی و تاریخ ادیان و آرای ملل و نحل صاحب مطالعه و ابتکار و تصرف بود.
تحصیلات و هجرت به شیراز
مبادی علوم عصر خود را در زادگاهش فرا گرفت. بیش از دوازده سال نداشت که بی اطّلاع خویشان و کسان، به شیراز رفت و به تحصیل سنتی پرداخت و زبان انگلیسی را نیز فرا گرفت.
اساتید
مولی محمد ابراهیم بواناتی. ایشان از شاگردان فرهیخته علامه مجلسی می باشند که از مکتبش توشه برچیده و از او اجازه نقل روایت اخذ کردند.
شاگردان
میرزا محمد باقر در لندن از راه تدریس زبان عربی و فارسی امرار معاش می کرد. شاگردان وی عبارت بودند از:
حسینقلی خان نواب.
عباسقلی خان برادر (حسین قلی خان)
ادوارد براون (متوفی ۱۹۲۶ میلادی)
از جمله حسینقلی خان نواب و عباسقلی خان برادرش و ادوارد براون (متوفی ۱۹۲۶ میلادی)، خاورشناس مشهور انگلیسی، از شاگردان او بودند. مهدی پژوهی شرق شناس برجسته، ادوارد براون می نویسد: به اقرار بسیاری از مورخان و اندیشمندان، ادوارد گرانویل براون (1862-1926م) از برجسته ترین و پر کارترین کسانی است که در زمینه ایران شناسی، تاریخ ادبیات ایران و تاریخ بابیت و بهائیت آثار درخور توجهی از خود به جای گذارده است و یکی از متخصصان فرقه بابیت و بهائیت به شمار می آید. وی به وسیله عموی خویش- که در جنگ دولت عثمانی و روسیه تزاری به طرفداری از دولت عثمانی برخاسته بود متوجه فرهنگ و تمدن شرق شد؛ به همین سبب آنگاه که در دانشگاه کمبریج، پزشکی می خواند، به یادگیری زبان ترکی همت گمارد و چون به او گفته بودند برای یادگیری زبان ترکی باید زبان فارسی و عربی را بیاموزد، متوجه زبان فارسی شد. او نزد یکی از ایرانیان مقیم انگلیس (میرزا محمد باقر بواناتی)، فارسی آموخت.
محمدحسین استخر بواناتی
محمدحسین استخر بواناتی موسس روزنامه استخر درسال 1297 است، تحصیلات اولیه خود را نزد پدر و در زادگاه خود فرا گرفت و به شیراز رفت و در آغاز علوم متداول زمان مانند ادبیات عرب و فارسی را آموخت و به آموزگاری پرداخت. با مطالعه و پشتکار بسیار در امور اجتماعی و ادبی "استخر" را از سال ۱۳۳۶ش به مدت چهلسال منتشر ساخت و در ضمن آن به کارهای دولتی نیز مشغول بود. وی در دوره هجدهم و نوزدهم از اطراف اهالی فارس به نمایندگی مجلس شورا انتخاب شد. آثار وی: "ترجمه پیشوایان فکر" طه حسین؛ "فرهنگ اسلام"؛ "چهل مقاله تاریخ تصوف"؛ ترجمه "مظاهر محمدی" ، "توفیقالحکیم"؛ "مهمانیها و روابط ایران وعرب و فرهنگ اسلام می باشد.
فرخ بواناتی
فرخ بواناتی شاعر و خوشنویس، متخلص به فرخ از کاغذبران سده چهاردهم هجرى است.
سید جواد بواناتی
روزنامه نگار وموسس روزنامه آفاق درشیراز می باشد.
طاهر بواناتی
شاعر قرن 11 که درقم به شیخ الاسلام قم معروف بوده است.
ازدیگر شاعران وادیبان بوانات
عارف فارسی
فارس بواناتی
مفتون بواناتی
صبورا بواناتی
مخلص بواناتی
سمندر بواناتی
صیدی بواناتی
حمزه بواناتی
ابوبکر مطهر جمال یزدی
ملا محمدصادق بزرگ
همچنین آقاباباخان معروف شیراز اصالتاً بواناتی وقبل از میرزا قاسم خان خلج حاکم بوانات بوده است.