جهرم از شهرها و مناطق تاریخی ایران است. بانی و سازنده شهر جهرم اردشیر اول پسر خشایار پنجمین پادشاه هخامنشی عنوان شده است.
باربد
باربد نامورترین موسیقی دان، شاعر، بربط نواز و خواننده دوران ساسانی در زمان پادشاهی خسرو پرویز است.بیربادیوس یا باربادیوس نام های احتمالی یونانیه باربد ساسانی هستند. باربد از بار به مفهوم اجازه و بد به معنی صاحب، خدایگان و فرمانده تشکیل شده که در روی هم رفته یعنی کسی که اجازه همیشگی برای باریافتن دارد. باربد برای هر روزی از روز های هفته نواهایی ساخته بود که این نواهای هفتگانه به نام طرق الملوکیه معروف است. همچین آهنگ هایی برای هر سی روز ماه که به نام سی لحن باربدی نام دار است. و هم 360 لحن به تعداد روزهای سال نوای خاص ساخته بوده است هنوز هم میراث او در نام های گوشه های دستگاه های موسیقی ایرانی امروزی بر جای مانده است. او برای اولین بار دستگاه موسیقی را در جهان به نام سرود خسروانی خلق کرد؛ که آن به خسرو پرویز پادشاه، فرمانروای ایران از 590 میلادی تا 628 تقدیم نموده بود. اختراع اغلب نغمات و ترانه های موسیقی را به وی نسبت می دهند.گویند حوادث و اتفاقات مهم را باربد به صورت نغمات نغز و نواهای دل فریب در آورده به سمع خسرو پرویزمی رسانیده، مثلا تلف شدن شبدیز اسب ویژه پرویز را که دیگران یارای اظهار آن نداشتند وی به قالب نوای موسیقی ریخته و به عرض خسرو رسانید که هم اکنون این موسیقی را که از مقامات سرنا و دهل می باشد، لرهای لرستان و کرمانشاه به نام «چمه ری» که به معنای « چشم به راه» می باشد میشناسند و در مراسم ختم آن را می نوازند.
خواجه نصیر جهرمی
خواجه نصیر جهرمی از شاعران و دانشمندان سده 12 است. زادگاهش جهرم بوده و سال ها در اصفهان نشو و نما یافته سپس به شیراز آمده و به منصب طبابت کریم خان زند رسیده است. وی مسجد وکیل شیراز را طراحی و جهت قبله آن را تعیین کرد. نخستین دبیرستان جهرم و یکی از معروف ترین دبیرستان های شهر بنام خواجه نصیر است که از نام همین خواجه نصیر ثانی جهرمی گرفته شده و در مرکز شهر قرار دارد.
تالیفات وی شامل:
1-اساس الصحه در طب به عربی
2-جام گیتی نما در حکمت به فارسی
3-حل التقویم در نجوم به فارسی
4-رساله ای در رابطه میان موسیقی و طب
5-مشکلات قانون ابن سینا
حسین علی محرم جهرمی
حسین علی محرم جهرمی از درباریان فتحعلی شاه قاجار (1212-1250 ق) بود. محرم جهرمی به سخن شناسی و لطایف طبع معروف بود و به زبان ترکی و فارسی شعر می گفته است و دستی در موسیقی داشته است. از آثار او می توان به دیوان شعری اشاره کرد.
خواجه ملا علی ترابی
خواجه ملا علی ترابی (تراب) جهرمی از شاعران ایرانی است. وی در سال 1262 هجری شمسی زاده شد و در سال 1311 هجری شمسی در شهر شیراز در گذشت و در همان جا به خاک سپرده شد. تخلص وی در شاعری، «تراب» بوده است.
ربات تمدن
ربات تمدن (1307-1386) متولد جهرم، شاعر ایرانی و از فعالان سیاسی در دوران پیش از انقلاب اسلامی می باشد. ربات تمدن در آبان ماه 1307 در جهرم متولد شد. تحصیلاتش را در جهرم به پایان برد. از سال 1328 به فعالیت های سیاسی و انقلابی روی آورد. او که از مدت ها پیش به طنز سیاسی- اجتماعی روی آورده بود، پس از انتشار روزنامه «چلنگر» همکاری خود را با آن آغاز کرد و با نام های مستعار «دوشیزه ربات.ت» و «دوشیزه ر. امیدوار» به چاپ اشعار خود پرداخت. وی به سبب اندیشه های ضد سلطنتی بعد از کودتای 28 مرداد 1332 تحت پیگرد مقامات امنیتی قرار گرفت و مدتی در جهرم و لار در اختفا زندگی می کرد. از سال 1348 مبارزات پنهانی و فعالیت های سیاسی خود را دوباره آغاز کرد.
علی محمد حق شناس
علی محمد حق شناس در 14 اردیبهشت 1319 در خانواده ای مذهبی از بیت آیت الله حق شناس در جهرم به دنیا آمد. دیپلم ادبی را از دبیرستان نمازی شیراز اخذ کرد. حق شناس در سال 1385 به عنوان چهره ماندگار معرفی شد.
جلال طوفان
جلال طوفان در سال 1298 در خانواده فرهنگی در شهر جهرم به دنیا آمد. کلاسهای اول و دوم ابتدایی خود را در فسا و جهرم گذراند و بقیه دوران تحصیل خود را تا پایان متوسطه در شیراز طی کرد. در سال 1331اقدام به انتشار روزنامه طوفان جنوب کرد که بعد از کودتای 28 مرداد 1332 این روزنامه تعطیل شد و خانه طوفان و دفتر روزنامه مورد غارت قرار گرفت و آنجا را آتش زدند و نامرده را به مدت دو سال به کرمان تبعید کردند؛ و حتی در دادگاه نظامی بر اساس ادعا نامه دادستان تقاضای حکم اعدام برای او شد که خوشبختانه در دادگاه تبرئه گردید.به دنبال همین مسائل وی به همراه تعداد زیادی از معلمان آموزش و پرورش به وزارت کار منتقل گردید. پس از انتقال به اداره کار شیراز مدتی سرپرستی و مجری برنامه کارگران در رادیو شیراز بود و مدتی نیز سرپرست درمانگاه کارگران شیراز گردید. پس از مدتی از طرف وزارت آموزش و پرورش مجددا به کار دعوت گردید و در همین سال ها طبق دستور سازمان امنیت از شیراز به یزد منتقل گردید و سرانجام پس از 22 سال خدمت صادقانه فرهنگی تقاضای بازنشستگی کرد.
آثار جلال طوفان
1-شهرستان جهرم
2-تاریخ اجتماعی جهرم در قرون گذشته
3-خاطرات و تاریخچه فرهنگ جهرم
4-چهار جلد داستان فکاهی ملل برای کودکان
5-زبان و نشانه ها
6-کشت مرکبات
7-زیباترین افسانه های دنیا
8-اسپریتیسم یا مکالمه با ارواح
9-بازگشتگان آن دنیا
10-کودتای 28 مرداد و خانه به دوشی های من