میرزا حبیب ا... شیرازی متخلص به "قاآنی" به سال 1223 ه. ق در عهد سلطنت فتحعلی شاه قاجار در شیراز دیده به جهان گشود و در همان دوران جوانی یکی از معروفترین قصیده سرایان دربار محمدشاه و جانشین او ناصرالدین شاه قاجارگشت.
قاآنی در هفت سالگی به مکتب می رود و در یازده سالگی پدرش را از دست می دهد و با خانواده خود به تنگدستی می افتد. قصیده ای در ستایش فرمانفرمای فارس میسراید و در ازای آن از طرف آن شاهزاده مستمری ناچیزی برایش مقرر می شود و از آن برای تحصیل استفاده می کند و چند سال هم در اصفهان به تکمیل علوم ادبیات، ریاضی، معارف اسلامی و زبان عربی می پردازد و سپس به شیراز باز می گردد.
در شانزده سالگی به همراه فرزند فتحعلی شاه روانه مشهد شده و آنجا با پشتیبانی شاهزاده به تحصیل علم ادامه داده و از آن پس تخلص خود را که "حبیب" بود به مناسبت نام فرزند شاهزاده (اوکتای قاآن)، به قاآنی تغییر می دهد.
قاآنی علاوه بر احاطه کامل به زبان و ادبیات فارسی، زبان عربی و ترکی را به حد کمال می دانست و نیز نخستین شاعری است که با زبان فرانسه و انگلیسی آشنایی داشته است.
وی در سال 1270 ه.ق به بیماری مالیخولیا و پریشان گویی مبتلا شده، وفات می یابد و در تهران در جوار حضرت عبدالعظيم به خاک سپرده می شود.
معروفترین نوشته نثر قاآنی، کتاب "پریشان" است که به تقلید از گلستان سعدی نوشته است.