هرگاه نام شهر آباده را در همایش ها، روزنامه ها و محافل می شنویم یادمان به فرهیختگان، دانشمندان، هنرمندان و فرهنگیان نامدار این شهرستان می افتد. شهری که تاریخ شکوهمند آن از اولین سد قوسی جهان گرفته تا قصر بهرام گور سورمق هماره زبانزد مردم دنیاست.
مشاهیری از علامه محمد جعفر صغادی تا دکتر اعرابی ها و شهریاری ها که نام این شهر را در سراسر دنیا زنده کرده اند همه نشان از آباده ای آباد و بزرگ دارد. اما برای شناسایی آباده و معرفی ظرفیت های بالای این شهر نیازمند مرکزی بودیم که بعد از بیست سال مجددا توسط فرماندار آباده و با همکاری دلسوزان شهر احیا شد. مرکز آباده شناسی که امروز به بهره برداری رسید، قرار است تاریخ سرافراز مردم این شهرستان را به دنیا یادآوری کند.
یکی از اهداف مرکز آباده شناسی گسترش وسعت معنایی آباده است
مدیر مرکز آباده شناسی با اشاره به تاریخچه این مرکز در شهر آباده گفت: این مرکز در سال ۱۳۸۰ شکل گرفت و یکی از خانه های تاریخی این شهرستان نیز توسط این مرکز خریداری شد اما به دلایلی فعالیت این مرکز برای مدتی متوقف ماند. محسن خلیفه با بیان اینکه بی انصافی است اگر از عملکرد مثبت فرماندار آباده صحبت نشود، گفت: ایده احیای این مرکز توسط فرماندار شهرستان آباده مطرح شد و آقای نیک مرام از این مرکز بصورت جدی حمایت کرد. وی در پاسخ به این سئوال که چرا مرکز آباده شناسی مجددا راه اندازی شده است؟ گفت: اگر در نقشه های تاریخی نگاهی بیاندازیم می بینیم که آباده با وسعت سرزمینی بسیار زیاد دیده می شود اما انتقاد از ما آباده ای ها و مسئولان دوران گذشته اینجاست که چرا آباده را آنقدر کوچک در ذهنمان در نظر گرفتیم که امروز بخواهیم تازه به چند بخشی شدن آباده فکر کنیم. خلیفه با بیان اینکه نماینده فعلی مجلس اهل بوانات است اما در همین مدارس آباده درس خوانده ، گفت: زمانی همه شهرهای اطراف در کالبد آباده بوده و آباده ای بودند اما چه اتفاقی افتاد که به مرور زمان شهرهای مختلف از آباده جدا شد.
وی افزود: قطعا یک تفکر محدودی وجود داشته است که باعث شده شهرهای مختلف از آباده جدا شوند و دیگر به این شهرستان باز نگردند. وی یکی از اهداف مرکز آباده شناسی را گسترش وسعت معنایی آباده دانست و گفت: گوهرهای فرهیخته آباده همچون علامه محمد جعفر صغادی متاسفانه ناشناخته مانده و یکی از وظایف این مرکز معرفی و شناسایی این بزرگان است.
وی در پایان ایجاد مرکز مطالعه و پژوهش آباده را از دیگر برنامه های مرکز آباده شناسی عنوان کرد. از فرماندار آباده تشکر می کنم که این مرکز را مجددا راه اندازی و احیا کرد
پیمان فرخی؛ رییس پیشین مرکز آباده شناسی نیز ضمن تقدیر از موسسین این مرکز گفت: از فرماندار آباده تشکر می کنم که بعد از تغییر هشت فرماندار در شهرستان آباده، مرکز آباده شناسی را مجددا احیا کرد. وی ابراز امیدواری کرد که با توانایی و پشتکار ویژه ای که در فرماندار می بینیم قطعا ساختمان اصلی مرکز آباده شناسی نیز بزودی افتتاح می شود.
محوطه سازی کلاه فرنگی آباده تا پایان سال تکمیل می شود
سرپرست شهرداری آباده نیز در این جلسه گفت: مجموعه کلاه فرنگی در سال ۹۴ به همت شورای وقت خریداری شد و اراضی شمالی آن به تملک شهرداری رسید. محمدپور افزود: محوطه سازی اطراف کلاه فرنگی آباده تا پایان سال انجام می شود و قطعا حضور مرکز آباده شناسی در این مجموعه تاریخی بسیار خوش قدم است که ان شالله ساختمان اصلی این مرکز نیز بزودی مورد استفاده قرار گیرد.
ثبت روز آباده شناسی در تقویم شهرستان
عضو پیشین شورای اسلامی شهر اصفهان در این جلسه گفت: انتظار داریم روز آباده در تقویم این شهرستان ثبت شود.
دکتر روشن با بیان اینکه نیاز است بزرگداشت هایی برای اشخاص و مشاهیر شهرستان آباده گرفته شود، گفت: نام آباده باید در سراسر کشور و دنیا شناخته شود و این نیازمند همت مسئولان است. وی در پایان از مسئولان درخواست کرد که در شهرداری آباده ، مرکز خلاقیت و نوآوری تاسیس شود.
انتشار بیش از ۲۲۰ جلد کتاب توسط بنیاد فارس شناسی
رییس بنیاد فارس شناسی در این جلسه گفت: این مرکز از جمله نهادهایی بود که بصورت غیر دولتی نزدیک به ۹ سال مدیریت شد و توانستیم همچنان به فعالیت خود ادامه دهیم. دکتر منصور طبیعی با بیان اینکه بنیاد فارس شناسی نزدیک به ۲۲۰ جلد کتاب چاپ کرده است، افزود: در اکثر نمایشگاه های استان فارس بنیاد فارس شناسی دبیر بوده یا نقش داشته است.
وی در پایان از مسئول مرکز آباده شناسی خواست تا نسبت به معرفی مشاهیر و بزرگان، ظرفیت های بالقوه شهرستان آباده و توجه ویژه به امر مطالعه و پژوهش را در دستور کار خود قرار دهند.
تخصیص ردیف بودجه برای دبیرخانه شهر جهانی منبت
رحیم زارع نماینده مردم آباده در این مراسم گفت: در تلاش هستیم برای شهر جهانی منبت و دبیرخانه آن یک ردیف مستقل در بودجه قرار دهیم که در برنامه ۱۴۰۱ ما هست و حتما این کار را انجام میدهیم.
جشنواره موسیقی ذوالفنون در آباده بایستی برگزار شود یکی از وظایف مرکز آباده شناسی، شناسایی ظرفیت هاست
زین العابدین نیک مرام؛ فرماندار آباده در آیین افتتاح مرکز آباده شناسی با اشاره به ظرفیت های فرهنگی و اجتماعی این شهرستان گفت: آباده شهر ادب، فرهنگ و هنر است و باید تاریخ و تمدن این شهرستان به جهان معرفی شود.
فرماندار با بیان اینکه مجموعه قصر بهرام سورمق تا اولين سد قوسي جهان در ایزدخواست همگی یادآور تاریخ عظیم و با شکوه این شهرستان هستند که یکی از وظایف مرکز آباده شناسی، شناسایی ظرفیت ها و معرفی آن به مردم است.
نیک مرام معرفی و شناسایی ظرفیت های شهرستان آباده در حوزه نیروی انسانی را بخش دیگری از اهداف تاسیس مرکز آباده شناسی دانست و افزود: مشاهیر ارجمند آباده ای که در طول سالیان گذشته نام و آوازه این شهرستان را در جهان گسترانیده اند تکریم شده و به مردم معرفی شوند.
وی به سفر اخیر ریاست محترم جمهوری به استان فارس اشاره کرد و گفت: در جلسه هیات دولت در استان فارس ۱۱ مورد از ظرفیت های استان نامبرده شد که دو مورد از آن (منبت و خاک نسوز) مربوط به این شهرستان بوده است. فرماندار در پایان با اشاره به مشاهیر و بزرگان آباده ای و لزوم تکریم از آنها گفت: لازم است تا مرکز آباده شناسی بمنظور تجلیل از هنرمند آباده ای و استاد برجسته موسیقی ایران، جشنواره موسیقی ذوالفنون را برگزار کند.
در پایان این مراسم از زحمات دکتر پیمان فرخی؛ رییس پیشین مرکز آباده شناسی تقدیر و آقای محسن خلیفه بعنوان مسئول جدید این مرکز معرفی شد.