اوز شهری در جنوب استان فارس و مرکز شهرستان اوز است. اوز در 40 کیلومتری شمال غربی لار و 340 کیلومتری جنوب شرقی شیراز در دشتی میان دو رشته کوه از دنباله کوه های زاگرس جنوبی واقع شده و ارتفاع آن از سطح دریا 986 متر است.
موقعیت جغرافیائی
شهر اوز (EVAZ)مرکز شهرستان اوز استان فارس است که تلفظ آن به کسر (الف) فتح «و» و سکون «ز»است. در فرهنگ غنی اقرب الموارد اوز به تشدید «و» به معنای مکان بزرگ است. ولی در تاریخ دلگشای اوز نوشته محمد هادی کرامتی کلمه «اوز» را عربی و به معنای بط یا مرغابی دانسته است. شهرستان اوز از شمال به بخشهای: بنارویه و جویم از شهرستان لارستان، از شرق به شهرستان های لارستان و گراش، از جنوب به شهرستان گراش و از غرب به شهرستان خنج متصل است. مساحت شهرستان افزون بر 2 هزار و ۲۵ کیلومتر مربع و ارتفاع آن از سطح دریای آزاد بالغ بر985متر است. این شهرستان در ۳۴۵ کیلومتری جنوب شرقی شیراز و ۴۰ کیلومتری شمال غربی شهر لار و ۲۱ کیلومتری شمال غربی شهر گراش و ۷۰ کیلومتری شرق شهر خنج واقع است. مرکز این شهرستان در دشتی واقع بین دو رشته کوه از دنبال کوه های زاگرس جنوبی در ۴۵ درجه و ۵۳ دقیقه طول شرقی و ۴۵ درجه و ۲۷ دقیقه عرض شمالی جغرافیایی از نصف النهار گرینویچ با جمعیتی معادل 41 هزار نفر طبق سرشماری سال ۱۳۹۵ واقع شده است.
جمعیت و تقسیمات
به آمار جمعیتی که توجه شود مشخص می گردد که رشد جمعیت در شهرستان اوز پایین است و این رویداد به دلیل مهاجرت مردم به کشورهای حوزه خلیج فارس و شهرهای داخلی ایران به ویژه شیراز، بندرعباس و تهران است. اکثر مردم این دیار در کشورهای حوزه خلیج فارس به ویژه کشور امارات متحده عربی و شهر دبی و در کشور هم در شهرهای شیراز و بندرعباس به کسب تجارت مشغولند طبق آخرین سرشماری نفوس و مسکن در سال ۱۳۹۵ شهرستان اوز افزون بر ۴۱ هزار نفر جمعیت دارد که ۲۰ هزار نفر آن در مرکز شهرستان و بقیه در روستاها ساکن هستند. اگر جمعیت عشایر سیار که در بخش بیدشهر این شهرستان حضور دارند به جمعیت ثابت شهرستان اضافه کنیم جمعیت شهرستان نوپای اوز به حدود ۴۳ هزار نفر خواهد رسید.
شهرستان شدن اوز
هیئت دولت جمهوری اسلامی ایران در جلسه مورخه دهم مهر ۱۳۹۸ طی مصوبه شماره(89001/ت55201 ه) شهرستان اوز واقع در استان فارس را متشکل از دو بخش مرکزی و بیدشهر به تصویب رساند.
الف- بخش مرکزی به مرکزیت شهر اوز شامل دو دهستان است. 1-دهستان اوز به مرکزیت روستای کهنه 2-دهستان فیشور به مرکزیت روستای فیشور
ب- بخش بیدشهر به مرکزیت روستای کوره شامل دو دهستان است. 1-دهستان بیدشهر به مرکزیت روستای بیدشهر 2-دهستان قلات به مرکزیت روستای قلات.
آب و هوا
شهرستان اوز از نظر تقسیم بندی هواشناسی جزء مناطق گرم و خشک است. متوسط بارندگی در این بخش حدود ۲۰۰میلی متر در سال است. حداکثر درجه حرارت در ماه های تیر و مرداد به ۴۹ درجه سانتیگراد میرسد و حداقل دما در زمستان به صفر می رسد. رطوبت نسبی در این شهرستان بین حدود ۱۴ درصد در تابستان و ۷۵ درصد در زمستان متغیر است. آب و هوای این شهرستان جنوبی بیشتر تحت تأثیر توده دریای مدیترانه است.
کشاورزی
عدم وجود آب کافی و وجود زمینهای نامساعد و شور باعث شده است تا کشاورزی در این شهرستان مطلوب و جالب نباشد. تا چندی پیش مردم شهرستان در دسترسی به آب آشامیدنی و بهداشتی دچار مشکل و کمبود بودند. اما خوشبختانه با ساخت سد عظیم سلمان فارسی بر روی رودخانه قره آغاج در شهرستان قیر و کارزین با حجم مخزن 45/950 میلیون مترمکعب، نه تنها مشکل آب شهرستان اوز بلکه این سد آب شهرستانهای: خنج، گراش و لارستان را نیز تغذیه می کند. با وجود آب سد سلمان فارسی امیدواری فراوانی در بین مردم به ویژه کشاورزان به وجود آمد تا بسیاری در تاسیس و توسعه باغات همت گمارند. اکنون نیز شهرستان اوز جزء شهرستانهایی است که مرکبات و سیفی جات و خرمای آن نه تنها نیازهای داخلی را برطرف ساخته بلکه به سایر شهرستانها و حتی خارج از کشور نیز صادر میشود. در حال حاضر ساخت باغات مرکبات، زیتون، باغ شهری و گلخانه های مختلف در حال تاسیس بوده و دال بر رونق کشاورزی در این شهرستان جدید التاسیس است.
صنعت
با ارتقاء بخش اوز به شهرستان افق روشنی را برای مردم به ویژه در بخش های تولیدی صنعت، معدن، کشاورزی و خدمات به وجود آمده است. وجود شهرک صنعتی اوز که یکی از شهرکهای صنعتی فعال و بزرگ جنوب استان فارس محسوب میشود. با مساحت ۳۶ هکتارکه قابلیت تاسیس بیش از ۴۰ واحد صنعتی را دارد. زمینه اشتغال افزون بر ۴۵۰ نفر در آن پیشبینی شده است. در حال حاضر این شهرک بسیار فعال و واحدهای تولیدی و صنعتی در آن فعال است. وجود کشتارگاه بزرگ صنعتی طیور ققنوس که گوشت مرغ شهرستان اوز و شهرستانهای همجوار و حتی استان هرمزگان را تامین میکند. نمایندگی های ایران خودرو، سایپا، اوز موزاییک، شیره گیری سنتی خرما، درب و پنجره سازی، صنایع در حال ساخت پلی اتیلن، کابینت سازی، ام دی اف، فرغون سازی، کارگاه های تولید نان صنعتی، لوازم چوبی و اخیراً طرح تاسیس کارخانه تولید لاستیک خودرو نیز باعث شده است تا آینده روشن برای جذب سرمایهگذاری و ایجاد اشتغال پایدار در این شهرستان را نوید دهد.
جاذبه های گردشگری
قلعه پرویزه
کاروانسرای سیفا
خانه سوداگر
پانزده آب انبار
چهارطاقی محلچه
چاه و سد تنگه عنوه
قلعه زیردژ هود
کاروانسرای لرد میری و عبد کثیر
قلعه قلات فیشور
حمام قلات
مسجد بزرگ مصلی
موزه مردمشناسی
سرای زرنگار
دریاچه هیرم
آبگرم هیرم
خانه بهروزیان
برای اطلاعات بیشتر به بخش
جاذبه های گردشگری مراجعه گردد