شهرستان جهرم یکی از شهرستانهای استان فارس ایران است. مرکز این شهرستان، شهر جهرم است.
جمعیت این شهرستان بر پایه سرشماری سال ۱۳۹۵ مرکز آمار ایران برابر با ۱۸۶٬۲۶۹ تن بودهاست. بیشتر اهالی جهرم شیعه و فارسی زبان میباشند. شهرستان جهرم با وسعت ٣۶٢۵ کیلومتر مربع حدود ٣ درصد کل مساحت استان فارس را به خود اختصاص داده است. جهرم در جنوب استان فارس واقع شده که از شمال به خفر، از مشرق به زرین دشت و فسا، از جنوب به لارستان و قیر و کارزین و از مغرب هم به شهرستان فیروزآباد محدود است. شهرستان جهرم، شامل سه بخش مرکزی، سیمکان و کردیان است. نقاط شهری این شهرستان، شامل سه شهر جهرم، قطبآباد و دوزه میباشد. شهر جهرم بزرگترین شهر نیمهی جنوبی استان فارس و سومین شهر پرجمعیت در کل استان است. بانی و سازنده شهر جهرم اردشیر اول پسر خشایارشا پنجمین پادشاه هخامنشی عنوان شدهاست. فردوسی در شاهنامه، در موارد متعددی به خصوص در داستانهای مربوط به اردشیر بابکان، از جهرم نام برده است.
شهر جهرم با داشتن چندین دانشگاه، بیمارستان و مرکز پزشکی یکی از قطبهای دانشگاهی و درمانی جنوب کشور است. جهرم دارای دو شهرک صنعتی، یک منطقه ویژه اقتصادی، پتروشیمی، فرودگاه، صداوسیما، گمرک و نیروگاه سیکل ترکیبی است. اقتصاد جهرم برپایه کشاورزی و صنعت استوار است. مهمترین فراوردههای آن خرما، مرکبات، گندم و پنبه است.
جغرافیا
شهرستان جهرم از شمال به شهرستان فسا، از باختر و جنوب به شهرستان فیروزآباد، از خاور به شهرستان داراب، از شمال غربی به شهرستان خفر و از جنوب شرقی به شهرستان لارستان محدود میشود. شهرستان جهرم در ۵۳ درجه و ۳۳ دقیقه طول جغرافیایی و ۲۸ درجه و ۳۰ دقیقه عرض جغرافیایی و بلندی ۱۰۵۰ متری از سطح دریا واقع شدهاست. رودخانههای قرهآغاج سیمکان و شور از مهمترین رودخانههای این منطقهاست. آب و هوای شهرستان جهرم بهطور کلی گرم و در نواحی کوهستانی معتدل است.
زبان
زبان مردم این شهرستان، زبان فارسی است و شماری از واژههایی که در جهرم به کار میگیرند نزدیکی با زبان پارسی میانه دارد. جهرمیها لهجه خاصی دارند که به لهجه شیرازی بسیار نزدیک است.
نژاد
در این شهرستان اکثریت مردم فارسی زبان و از نژاد پارس هستند، اقلیتهای اندکی از عربهای درازی، ترکها و همچنین عشایر باصری هم زندگی میکنند که سابقه سکونت آنها در جهرم به زمان رضاشاه و سکونت اجباری عشایر بر میگردد.
صنایع
صنایع و کارخانههای موجود در این شهرستان بیشتر در ارتباط با محصولات کشاورزی راه اندازی شدهاست. کارخانههای مربوط به صنایع غذایی و کارخانههای تهیه مصالح ساختمانی مهمترین کارخانههای این شهرستان را تشکیل میدهند. یکی از بزرگترین کارخانههای آرد خاورمیانه و سیلوهای گندم کشور در این شهر قرار دارد.
کشاورزی و دامداری
کشاورزی و باغداری در این شهرستان به صورت سنتی و نیمه صنعتی است اما به علت موقعیت خاص جغرافیایی، باغ داری پایه اصلی اقتصاد این شهرستان را تشکیل میدهد. در این میان، باغهای مرکبات و خرما از اهمیت فوقالعادهای برخوردار است. انواع مرکبات، خرما (خرمای شاهانی این شهر شهرت جهانی دارد)، گندم، جو، برنج، بنشن، تره بار از مهمترین محصولات جهرم است. دامداری در این شهرستان بیشتر بر روش سنتی صورت میگیرد، اما در اطراف شهر جهرم دامداریهای مدرن جهت پرورش گاوهای نژاد اصیل یا الشتین اختصاص دارد. دام و فرآوردههای دامی از تولیدات این بخش بهشمار میآیند.
صنایع دستی
مهمترین صنعت دستی این شهرستان قالیبافی است بهطوریکه یکی از ارکان مهم رشد اقتصاد شهرستان جهرم را تشکیل داده و هر ساله نیمی از این محصولات را که شامل قالی، جاجیم و گلیم است به شهرهای دور و نزدیک صادر میشود. زیربنای اقتصادی شهرستان جهرم را کشاورزی، باغداری، دامداری و قالی بافی تشکیل میدهد. طبعاً بازرگانی نیز در همین سمت و سو حرکت میکند و مرکبات، خرما و تره بار، قالی، جاجیم، پنبه و بادام مهمترین اقلام صادراتی جهرم را تشکیل میدهد. بخشی از این محصولات نیز به خارج از کشور صادر میشود.
جاذبه های گردشگری
آب انبار مخک
آتشکده قدمگاه جهرم
بازار جهرم
چهارطاقی زاغ و سیمکان
کاروانسرای آسمانجرد
کاروانسرای مخک
برای اطلاعات بیشتر به بخش
جاذبه های گردشگری مراجعه گردد