این شهرستان از شمال با ارسنجان، از شرق با نی ریز، از شمال غربی با مرودشت و زرقان و از غرب با شیراز، از جنوب با شهرستان سروستان و از جنوب شرقی با استهبان و فسا همسایه میباشد.
ریشه اسم خرامه
در مورد ریشه اسم خرامه دو فرضیه مطرح است:
فرضیه اول اینکه خرامه از دو کلمه خورشید و ماه (خور+مه) گرفته شدهاست. خورشید و ماه نام دو دختر بهرام گور پادشاه ساسانی بودهاست که در تلفظ محلی خورومه نامیده میشود. گفته میشود نام باستانی خرامه بهرام شهر بوده که مدتی پایتخت ایران نیز بودهاست.
فرضیه دوم اینکه ریشه خرامه از دو قسمت خرّم+ه (خُرَّمه) به معنای مکان خرم تشکیل شدهاست.
جغرافیا
خرامه با وسعت ۱٫۵۹۰ کیلومتر مربع و جمعیت ۶۱۵۸۰ نفر با ارتفاع حدود ۱۵۰۰ متر از سطح دریا در طول ۵۳ درجه و ۱۹ دقیقه شرقی و عرض ۲۹ درجه و ۳۲ دقیقه شمالی قرار دارد. با آب و هوای معتدل کوهستانی از دو بخش مرکزی و کربال و ۵ دهستان ،۲ شهر و۵۲ روستا تشکیل گردیدهاست. شهرستان خرامه از ۷ سمت به شهرستانهای استان متصل میباشد که یک شاهراه اصلی استان محسوب میگردد. از سمت جنوب و جنوب شرق به شهرستان فسا، از جنوب و جنوب غرب به شهرستان سروستان، از جنوب شرق به شهرستان استهبان، از شرق و شمال شرق به شهرستان نیریز، از شمال به شهرستان ارسنجان، از شمال غرب به شهرستان مرودشت و از غرب و شمال غرب به شهرستان شیراز مرکز استان متصل گردیدهاست. با استفاده از شواهد و اسناد معتبر قدمت شهرستان خرامه به ۱۵۰۰ سال قبل و به سال ۵۰۰ میلادی بر میگردد. در کتابها و سفرنامههایی از جمله نزهت القلوب، فارسنامه ابن بلخی، المسالک و الممالک، آثار العجم، فارسنامه ناصری، شیراز نامه، معجم البلدان، تاریخ برگزیده و … نام خرامه و کربال مطالبی نوشته شدهاست.
اقتصاد
اقتصاد شهرستان بر پایه کشاورزی خصوصاً برنج کاری و گندم و صیفی جات بوده که در سالهای اخیر به دلیل خشک سالی و ایجاد سدهای متعدد در مسیر رودخانه کر برنج کاری کنارگذاشته شده و کشاورزی در منطقه محدود گردیدهاست.
آثار تاریخی
قدمت، اصالت و بیشینه تاریخی شهرستان در آثار مذهبی و تاریخی این شهرستان مشخص میباشد از جمله امام زادگان بزرگوار (اسحاق، عقیل، صالح، قاسم، عبدالرشید، بی بی رحیمه)، تپه بهرام گور، چهار طاقی، سه آسیاب قدیمی، حمام کهنه خرامه، کاروانسرای دیو دان، عبور رودخانه کر، تالاب کمجان، تل دروازه یکی از دروازههای ورودی تخت جمشید، دریاچه بختگان، بندهای تاریخی فیض آباد، تیلکان، موان و جهانآباد و چشمههای جوشان در این شهر مذهبی و تاریخ و فرهنگ عمیق اسلامی ایرانی است که در باورها و اعتقادات مردم رسوخ کرده و جشنهای بینظیر نیمه شعبان و مراسم مذهبی از جمله محرم و ایام فاطمیه به همراه مداحان استانی و کشوری در این شهرستان بر پا و ماندگار میباشد. این تمدن و فرهنگ اصیل اسلامی ایرانی مردم خود زمینهساز امنیت پایدار در این حوزه استحفاظی شده و خصوصاً از زمانی که خرامه به شهرستان ارتقاء یافته شاهد پایداری خاص امنیتی و اتحاد و همدلی بین مسئولین و مردم شهرستان میباشد.
جاذبه های گردشگری
آتشکده خرامه (چهارطاقی گبران)
طبیعت خرامه
قلعه بهرام گور
حمام کهنه
باغ خان
آسیاب های آبی
برای اطلاعات بیشتر به بخش
جاذبه های گردشگری مراجعه گردد