مرکز شهرستان سپیدان اردکان است. اردکان در لغت به معنی نوعی از جدول ها و اشکال نجومی است. بر اساس منابع موجود قدمت این شهرستان به زمان هخامنشیان باز می گردد ظاهرا این شهرستان آخرین اقامتگاه اسکندر مقدونی پیش ازحمله به تخت جمشید بوده است.
اردکان از حوادث روزگار در امان نماند. حملات افغان در زمان افشاریه و یورش های ایالت بویر احمد در دو قرن پیش خرابی های بسیاری دراین شهر به بار آورد. پنجاه سال پیش نیز سیل این شهر را نیمه ویران کرد وجود طبیعت زیبای آن شهرستان که در برگیرنده آبشار مارگون تنگ تیزاب منطقه شش پیر دریاچه برم فیروز و منطقه برف گیر شکرک است که اکنون به یک پیست اسکی مجهز تبدیل گشته است و نیز فضای کوهستانی بکر و سردسیر منطقه با پوشش های گیاهی و سبز و آب و هوای خنک آن در تابستان فضاهای مناسب و استثنایی برای گردشگری شهرستان محسوب می شود.
جمعیت
جمعیت این شهرستان بر پایه سرشماری سال ۱۳۹۵ برابر با ۹۱٬۰۴۹ تن بودهاست. که با ارتقا بخش بیضاء به شهرستان جمعیت ۳۹٬۸۸۳ تن از مجموع شهرستان سپیدان کم شد و جمعیت آن به ۵۱٬۱۶۶ تن کاهش یافت.
کارخانه جات
اردکان فارس در دامنه کوه زاگرس واقعه شده و به دلیل رودخانهها و چشمههای آن و نزدیکی آن به شیراز محل مناسبی برای سرمایهگذاری در بخشهای مختلف و از جمله کارخانه کبریت سپیدان و کارخانجات آب معدنی تبدیل شدهاست. در منطقه سپیدان کارخانههای کامپوزیتسازی فراسان وفراپاکس، کارخانه کمربندسازی اخشان از بارزترین کارخانههای این منطقه میتوان نام برد.
زبان
زبان و گویش در شهرستان سپیدان عمدتاً اردکانی است و شهر اردکان و تعدادی از روستاهای قدیمی این شهرستان دارای گویش کهنی از زبان به نام «اردکانی» هستند که این زبان در بخشی گستردهای از فارس در زمان ساسانیان رایج بودهاست. مردم این شهر گویش خاص و منحصر به فردی دارند که مشابه آن در کشور به سختی یافت میشود و برگرفته از فارسی پهلوی است. سایر روستاهایی که در شهرستان سپیدان به گویش اردکانی صحبت میکنند، عبارتند از: بهرغان، ابنو، دالین، خلار، خوشمکان، و… علاوه بر منطقه سپیدان، مکانهای دیگری نیز وجود دارند که به این گویش و زبان صحبت میکنند، نظیر: روستای دشتک در کامفیروز، روستای گاوکشک و پاپون در کازرون، بهبهان. پراکندگی این زبان در مناطقی از فارس شاید نشان دهنده این باشد که زمانی زبان رایج در منطقه بودهاست.
آب و هوا
یکی از ویژگیهای آب و هوایی شهر اردکان بارشهای بسیار شدیدی است که در فصول بارش در مدت زمان کوتاه رخ میدهد و در زمستان به صورت برف بسیار سنگین به وقوع میپیوندد. برای مثال میتوان به بارش ۲۰۰ میلیمتری بهمن ۱۳۹۰ اشاره کرد که در ۱۱ و ۱۲ بهمن در ظرف مدت ۳۶ ساعت انجام شد. و در مرکز شهر ۸۰ سانتیمتر و در مناطق کوهستانی ۱۵۰ سانتیمتر برف به زمین نشست و موجب قطع شبکه برق و بسته شدن بسیاری از راههای روستایی شهرستان شد، هم چنین در جریان توفان برفی بهمن ۱۳۵۰ به گفته روزنامه اطلاعات شهر اردکان و روستاهای اطراف آن (از جمله دهستان کمهر) از جمله مناطقی بودند که بیشترین تأثیر را بر اثر بوران متحمل شدند و هزاران نفر از اهالی منطقه در زیر حجم عظیم برف مدفون شدند. آب وهوای خنک منطقه در تابستان و کوههای پوشیده از برف در زمستان و جاذبه گردشگری طبیعی منطقه و وجود پیست سوار کاری و پیست اسکی و مناطقی همچون تنگ تیزاب و آبشار مارگون و چله گاه رونق خاصی به صنعت گردشگری دادهاست.
جاذبه های گردشگری
آبشار مارگون
آبشار چیکان
آبشار مورزیان
تنگه غوره دان
پیست اسکی پولاد کف
امامزاده سید نورالدین (ع)
گردشگاه امامزاده سلطان شهباز
قلعه رنج
برم فیروز
چشمه شش پیر
تنگ تیزاب
چله گاه
برای اطلاعات بیشتر به بخش
جاذبه های گردشگری مراجعه گردد