شهرستان قیروکارزین از شهرستان های جنوب غربی استان فارس است که از جنوب به شهرستان خنج، از غرب و شمال غرب به شهرستان فیروزآباد و از شمال و شمال شرق به شهرستان جهرم محدود می باشد. این شهرستان با مرکزیت قیر دارای 3403 متر مربع وسعت و فاصله آن تا شیراز 170 کیلومتر است.
میانگین ارتفاع آن از سطح دریا 750 متر می باشد. این شهرستان با وجود مقبره مطهر امامزاده هایی چون سیدتاج الدین محمد(ع)، پیرنو، میرشهدا (ع) و نیز زادگاه دانشمند بزرگ علم لغت مجدالدین فیروزآبادی از نظر علمی و مذهبی در خور اهمیت است. آب و هوای گرم قیروکارزین باعث به وجود آمدن طبیعت زیبائی گردیده که روییدن گلهای وحشی، گندم زارها متعدد، نخل های همیشه سبز در زمستان و عبور رودخان قره آغاج بر جاذبه های آن افزوده است.
تاریخچه شهرستان
شهرستان قیر و کارزین سابقه تاریخی نسبتاً کهن دارد و مورخین و سیاحانی همچون ابن حوقل بغدادی، اصطخری، ابن بلخی، مستوفی و… بدین شهرستان اشاراتی داشتهاند و در فارسنامه ناصری این شهرستان مهد و خاستگاه دانشمندان و فرهیختگانی همچون شیخ ابوطاهر مجد الدین محمد یعقوب کارزینی صاحب قاموس شریف و… قلمداد گردیدهاست. قیروکارزین با قدمتی بیش از هزار سال جزء ولایت اردشیر خوره یکی از پنج ولایت فارس در زمان ساسانیان بودهاست. علت نامیدن این شهر به نام قیر مربوط به دوره سلجوقیان میباشد که قلعه پرگان نشانگر حاکمیت آنان بر این محدوده جغرافیای است. قیر در زبان پهلوی به معنی مرز است وعلت این نامگذاری قرار گرفتن این شهر بر روی مرز گرما و سرما است. بهطوریکه اگر ۱۰ کیلومتر از قیر به سمت شمال حرکت کنیم به طبیعت و آب و هوای سردسیری برمیخوریم و اگر از قیر ۱۰ کیلومتر به سمت جنوب حرکت کنیم به آب و هوا و طبیعت گرمسیری برمیخوریم.
مردمشناسی و جمعیت
جمعیت این شهرستان بر طبق سرشماری سال ۱۳۹۵، برابر با ۷۱,۲۰۳ نفر بودهاست. دین اکثریت اسلام و مذهب شیعه دوازده امامی میباشد. زبان مردم فارسی و ترکی قشقایی است و همچنین در دهستان افزر و دهستان هنگام (قیر و کارزین) و دهستان زاخرویه و همچنین بخشهای جنوبی شهر قیر (محله موصلوها) و بندبست پایین ، زبان آنها ترکی قشقایی میباشد.
جاذبه های گردشگری
کاروانسرای مدخان
سرآسياب قير و کارزين
سد سلمان فارسی
نقش پارتی
قلعه گبری
پل عروس
برای اطلاعات بیشتر به بخش
جاذبه های گردشگری مراجعه گردد